Att ta bort HTML-kodningen i MS Outlook 6

Den här filen finns på: "http://www.bendz.net/fredrik/outlook6.html"

Klicka här för att se hur man gör samma sak i MS Outlook version 5

Så här gör man för att Microsoft Outlook version 6 ska skicka vanliga textmeddelanden utan en massa HTML-kod som skräpar ner. Anledningarna till att man bör skicka epost som vanlig text är många. I de flesta fall behöver man inte skicka formaterad text och formateringarna tar bara en massa onödig plats. I genomsnitt ökar ett meddelande med 100-200% i storlek på grund av HTML-koden. Vill man aktivera den tillfälligt kan man ändå göra det med ett enkelt musklick (instruktioner med bild kommer senare). Bilderna nedan är på engelska men texten innehåller motsvarande alternativ på svenska för att sidan ska vara förståelig oavsett om man har svensk eller engelsk version av MS Outlook.

Under menyn Verktyg väljer du Alternativ:

Tools --> Options

I menyn som nu kommer upp, klicka på fliken format. Se till att formatet på e-postmeddelande är "oformaterad text" (1). En annan olägenhet hos MS Outlook är att den ersätter viktiga koder med svensk version t.ex. Re: med SV: och Fwd: med VB:. Eftersom andra program, och ibland inte ens MS Outlook förstår vad dessa koder betyder bör man ändra dem till internationella koder så att de brev man skickar följer internationell standard. Gör det genom att klicka på internationella inställningar (2).

Options menu

När du har klickat på internationella inställingar bör du ändra så att Outlook skickar meddelandena med internatinell teckenuppsättning som heter iso-8859-1 (eller Latin1), och kryssa för att du vill använda internationella headers. Undvik windows teckenuppsättning eftersom den sällan tolkas av icke-Microsoft-program så att åäö blir läsliga.

International Options

Så! Nu kommer dina E-mails att vara mycket renare och finare än tidigare, och folk slipper reta sig på html-bilagor och skräpkod i dina brev. Dessutom följer din epost internationell standard så att andra människors epostprogram förstår informationen i dina meddelanden och tolkar den rätt.

/Fredrik